triunghi frigolitPe data de 25 iulie 2011 s-a aflat ca una dintre cele mai spectaculoase fotografii OZN triunghiulare, emblema faimosului val belgian din 1989-1990, este de fapt un fals.  


Din noiembrie 1989 pana in primavara anului 1990 in Belgia s-a semnalat un „val” de observatii OZN. Oficialitatile au primit atunci mai multe mii de rapoarte; s-au realizat numeroase fotografii si inregistrari video, spectaculoase si autentificate de specialisti. Obiectele au fost vazute, repetate ori, si pe radarele militare. In aceste rapoarte revin aceleasi detalii, dar si variatiile firesti in astfel de cazuri. Unii spuneau ca obiectul vazut era triunghiular, altii au vazut un romb sau o “aripa zburatoare”, cu anvergura de 15 metri, 30 metri, sau chiar mai mare.

Obiectul zbura la joasa inaltime, stationa intr-un punct, se intorcea in loc, se inclina, dupa care se departa cu o viteza fantastica, toate acestea fara niciun zgomot. Cand trecea deasupra unui automobil, acestuia i se deconecta instalatia electrica, totul revenind la normal cand obiectul se indeparta.


 

Presa a avansat ipoteza unui avion experimental secret american, ceea ce a iritat, bineinteles, partea americana, acuzata implicit ca ar efectua zboruri neanuntate, peste zone populate dintr-o tara prietena, incalcand conventiile in vigoare. Colonelul Wilfried De Brouwer, seful operativ al fortelor aeriene belgiene, avansat la scurt timp dupa aceea general, a tinut la 11 iulie 1990 o conferinta de presa, in care a recunoscut ca “manevrele OZN-urilor dovedeau o anumita logica” si “Fortele Aeriene Belgiene n-au fost capabile sa identifice nici natura nici originea fenomenului”, totusi, ele au avut suficiente elemente pentru a exclude urmatoarele presupuneri: baloane, vehicule ultrausoare motorizate, vehicule pilotate de la distanta, avion (inclusiv Stealth), proiectii laser sau miraje.

Cea mai impresionanta fotografie OZN din aceasta perioada a fost cea pe care o persoana numita Patrick M., un instalator de 20 de ani, afirma ca a facut-o la Petit-Rechain, langa Verviers. Pe imagine se vede un obiect triunghiular, avand la colturi trei lumini albe, iar in centru una rosie. Din cauza timpului de expunere, luminile apareau usor miscate.

Patrick povestise ca pe 4 aprilie 1990, ora 22.00, logodnica lui, domnisoara S., ar fi vazut, la vreo 150 de metri altitudine, un obiect luminos straniu, care scotea un soi de suierat. Surprinsa, a fugit sa-l anunte pe Patrick. Acesta, avand la indemana un aparat de fotografiat (Reflex Praktica BX20), incarcat cu un film de diapozitive de mare finete si sensibilitate (Kodak Ektachrome, 200 ASA), a proptit aparatul de un zid si facut, cu timp de expunere de o secunda, doua fotografii dintre care una reusita...

Imaginea, impresionanta, a fost supusa la numeroase verificari, inclusiv pe calculator, de mai multi experti, chiar si de la NASA ori de la Academia Militara Belgiana. Portiunea pe care se vede obiectul misterios a fost scanata la rezolutia de 2720 puncte pe inch, digitizarea permitand interpolarea punctelor, folosind programe speciale, ca si evidentierea celor mai fine nuante. Analizele au gasit ca imaginea este autentica.

Este adevarat ca, inca de la inceput, au fost si unii care s-au indoit. Acestia au avut mai ales doua obiectii. Prima era ca imaginea triunghiului era prea clara si prea de aproape in timp ce luminile de pe colturi erau miscate. La o expunere de o secunda, fara trepied, ar fi trebuit sa apara mici neclaritati. Apoi, e adevarat ca multi martori au vazut atunci OZN-uri triunghiulare, dar numai de departe si doar cu simple puncte luminoase la colturi, or obiectul pe diapozitiv era prea mare, fiecare dintre lumini fiind cat Luna plina. Au fost si sceptici care au produs imagini similare fotografiind un triunghi de carton.

Iata ca, dupa atatia ani. Patrick s-a hotarat sa marturiseasca faptul ca faimoasa fotografie, devenita emblema intregului „val belgian” de OZN-uri si reprodusa de nenumarate ori, este un fals, realizat de el si cativa colegi, folosind un triunghi dintr-o placa de polistiren expandat, vopsit corespunzator si suspendat pe niste sfori.

„Nu ne-am imaginat ca o sa iasa din fabrica unde lucram; dar pe urma n-am mai intervenit” a declarat Patrick la microfonul reporterului Samuel Ledoux. „Au fost multi care s-au aplecat asupra ei”, a adaugat el, facand aluzie la expertii care au examinat-o de atatea ori, „dar n-au descoperit nimic”. Dupa douazeci de ani autorii s-au decis sa recunoasca adevarul. De ce acum? „Trebuia s-o spunem intr-o zi sau alta” a raspuns Patrick.

Desigur, dincolo de aceasta contrafacere, raman sute de alte fotografii, e drept, mai putin spectaculoase, luate in aceeasi perioada. „Valul belgian” de OZN-uri din 1989-90 ramane tot atat de misterios si incitant ca si inainte. Totusi au fost si ufologi care au mentionat ca neavizatii vor trage concluzia ca „daca aceasta fotografie este falsa inseamna ca toate observatiile sunt false”, ceea ce va face mult rau cercetarii fenomenului..

Joomla templates by a4joomla