Intr-o carte aparuta in mai 2011, jurnalista Annie Jacobsen sustine ca la Roswell s-a prabusit de fapt un OZN creat de nemti, capturat de sovietici, care, la ordinul lui Stalin, l-au trimis la Roswell sa... induca panica in randul americanilor, mimand o invazie extraterestra. Echipajul ar fi fost format din copii de 12-13 ani, desfigurati chirurgical de Dr. Josef Mengele, „ingerul mortii” din lagarul de exterminare de la Auschwitz...

De multi ani nu s-a mai vazut ca o carte cu tematica OZN (fie si partial) sa aiba parte de o popularitate atat de mare ca cea scrisa de jurnalista Annie Jacobsen, intitulata Area 51: An Uncensored History of America’s Top Secret Military Base (Aria 51: O istorie necenzurata a celei mai secrete baze militare americane) si aparuta in mai 2011.

Asa cum am mai scris in episoade anterioare, Aria 51 a fost organizata in anii 50, sub auspiciile Comisiei americane pentru energie atomica, succesoarea Proiectului Manhattan, care utilizase aceeasi locatie pentru teste cu bombe nucleare. Annie Jacobsen, editor contributor la Los Angeles Times Magazine, detaliaza pe baza unor interviuri si documente desecretizate, modul in care CIA, Lockhead si aviatia militara americana au dezvoltat aici avioanele spion U-2 si A-12 „Oxcart”, au supus „retroingineriei” avioane sovietice MIG capturate, au creat dronele utilizate azi in Afganistan sau Pakistan etc. Tot aici, in craterele fostelor explozii atomice, s-au antrenat si astronautii misiunilor lunare Apollo.


 

Autoarea incepe sa scape lucrurile de sub control in ultimul capitol, in care ea se arata convinsa nici mai mult nici mai putin decat ca la Roswell s-a prabusit de fapt un OZN creat de nemtii Walter si Reimar Horten, OZN capturat de sovietici, care au pus pe el inscriptii chirilice, dupa care la ordinul lui Stalin, obiectul a fost trimis in Alaska si de aici la Roswell sa... induca panica in randul americanilor, mimand o invazie extraterestra, ca parte a unui razboi psihologic... Echipajul ar fi fost format din 5 aviatori, dintre care doi au supravietuit... Cu totii ar fi fost de fapt copii de 12-13 ani, desfigurati chirurgical, pentru a avea capul mare, ochii plasati lateral s.a.m.d., de... Dr. Josef Mengele, „ingerul mortii” din lagarul de exterminare de la Auschwitz... Resturile OZN-ului si ale echipajului ar fi fost transportate apoi in Aria 51, unde inginerii fac experimente asupra lor de zeci de ani.

Sursa unica a lui Jacobsen, pentru toate aceste nonsensuri halucinante Stalin-Mengele-Roswell, fusese o persoana care nu este numita in carte si despre care aflam doar ca este un inginer, pensionat de la firma EG&G, divizie a companiei URS, una dintre marile contractoare militare americane. El spunea ca omuletii „erau cobai umani, neobisnuit de mici pentru niste piloti. Parerau a fi copii. Aveau pana intr-un metru jumatate inaltime... Erau deformati intr-un mod grotesc... Aveau un cap neobisnuit de mare, iar forma ochilor era supradimensionata”. Doi dintre ei au fost descoperiti in coma, dar inca in viata.

Merita sa amintim de pilda, pentru comparatie, ca pentru cartea lor: Witness to Roswell (2007), Thomas Carey si Don Schmitt au intervievat, timp de doua decenii, 600 de martori ai incidentului Roswell: militari implicati in adunarea resturilor prabusirii, civili din zona, ori urmasi ai martorilor directi. In niciuna dintre marturii nu exista vreun argument care sa sustina ipoteza aiuritoare a doamnei Jacobsen. Cartea serioasa a avut parte insa de mult mai putina atentie din partea mediei, ceea ce, potrivit mai multor comentatori, spune destul de multe despre ziaristii care avantajeaza senzationalul gratuit prin comparatie cu documentarea sobra dar mai putin spectaculoasa.

Tony Bragalia, jurnalist din Florida, bun cunoscator al fenomenului OZN, a identificat sursa anonima a doamnei Jacobsen si chiar i-a luat un interviu. Este vorba de Alfred O’Donnell, acum de 89 de ani. S-a angajat din 1947 la firma EG&G, cand aceasta avea doar 15 angajati, iar la inceputul anilor 50 a participat la exploziile nucleare din desertul Nevada. O’Donnell i-a reconfirmat lui Bragalia cele spuse autoarei si parea in continuare sincer convins de aceasta istorie, in ciuda unor inconsistente interne (de pilda, daca rusii ar fi vrut sa sperie americanii cu invazia extraterestra, n-ar fi scris pe nava texte chirilice).

Bragalia reusise, cu catva timp in urma, sa identifice si traseul unor resturi recuperate la Roswell. Autoritatile de la Baza Wright, unde acestea ajunsesera, au contractat Institutul Battelle, pentru retroingineria lor. Asa s-au nascut materialele cu memoria formei, in particular aliajul nichel-titaniu numit Nitinol. Azi se stie ca nici rusii nici altii nu dispuneau in 1947 de capacitatea de a fabrica astfel de materiale. Dar inginerilor care lucrau atunci la ele li s-a spus ca retroingineria se refera la „obiecte capturate de la sovietici”, temutul inamic. Din diverse documente si marturii stim ca aceasta minciuna a fost spusa si altora.

Remarcabil in cartea Annei Jacobsen este totusi ca O’Donnell reconfirma ca el si altii au vazut resturile unei nave exotice prabusite la Roswell si omuletii cu cap mare etc., dupa care li s-a dat un ordin ca totul sa ramana strict secret. Concomitent, absurda poveste cu Stalin si Mengele, inventata, chiar atunci, in 1947, de contraspionajul militar american, a fost povestita celor din industria militara americana carora le-au fost incredintate resturile recuperate in vederea „retroingineriei” lor, iar ei au crezut-o. Iar unii naivi sunt dispusi s-o creada, iata, si azi.

Tony Bragalia afirma ca „Roswell este ca o ceapa. Noi dam la o parte un invelis dupa altul, dar, chiar dupa zeci de ani, ea inca te ameteste cu duhoarea dezinformarii”. La ora actuala, toata lumea este de acord ca in iulie 1947 la Roswell, New Mexico, s-a prabusit ceva care a fost declarat imediat strict secret. Autoritatilor nu le convenea sa se afle adevarul. Dovada stau explicatiile pitoresti si mereu schimbate, avansate de-a lungul timpului de Air Force.

Stanton Friedman spune ca este convins, la fel ca alti investigatori ai incidentului Roswell, cum ar fi Don Berliner (impreuna cu care a scris o carte despre incidentul Roswell), Don Schmitt si Tom Carey, autorii cartii „Witnes to Roswell”, dar si Kevin Randle, Dennis Balthaser, Dr. David Rudiak si altii, ca explicatia cea mai buna ramane ca la Roswell s-a prabusit o nava nepamanteana. Dar, desigur, mediile de informare sunt gata sa accepte orice explicatie in afara de aceasta...

Joomla templates by a4joomla