121016 kentucky cropLa mijlocul lunii octombrie 2012 mai multi martori oculari au raportat ca au vazut un OZN straniu, cilindric, translucid, plutind timp de doua ore pe cerul fara nori din estul statului Kentucky. Asa cum anunta publicatia Appalachian News-Express, pe 16 octombrie, in timpul zilei, astronomul amator Allen Epling era acasa cand unul dintre musafirii sai i-a atras atentia asupra a ceea ce, in primul moment, parea sa fie un avion straniu. Epling l-a descris mai tarziu ca fiind „O stea vizibila ziua, extrem de stralucitoare, care devenea cand mai luminoasa, cand mai palida, apoi luminoasa din nou”.

Epling a incercat sa filmeze obiectul prin ocularul telescopului sau, ceea ce face ca pe video imaginea sa se deplaseze, desi obiectul statea aproape nemiscat pe cer. Marit, el parea sa fie format din doua „tuburi de neon” paralele, care ba se apropiau, ba se departau, parand sa fie unite printr-o pelicula translucida, pe care se mai vedeau doua puncte luminoase. Astronomul a adaugat ca observatia s-a facut „pe un cer senin, lipsit de nori, cu niciun avion pe el; altitudinea obiectului era necunoscuta, dar in mod sigur era deasupra celei de croaziera a avioanelor”.

Politia statului Kentucky a declarat catre Appalachian News-Express ca au fost cinci apeluri telefonice privind acest obiect, primite din Pikeville, dar aparitia a fost vazuta si din alte localitati din Kentucky. Cei de la Departamentul Apararii al SUA si Garda Nationala a Aerului din Kentucky au declarat ca nu au observat niciun obiect neidentificat pe timpul observatiilor.


 

Si Doug Tackett, directorul Administratiei pentru situatii de urgenta al Districtului Pike, spunea ca a primit mai multe telefoane, dar situatia nu intra sub nicio forma intre atributiile institutiei.

Un reprezentant al aeroportului din Pikeville spunea ca in jurul acelei ore era asteptata aterizarea unui avion. Acesta a adaugat insa ca nu a avut cunostinta de existenta pe cer a unor alte obiecte in afara avionului, care de altfel se apropia din cu totul alta directie decat cea din care a fost observat misteriosul obiect.

Evident, au urmat discutii aprinse ce anume putea sa fie ceea ce s-a vazut. Epling specula ca a fost vorba poate de un nou tip de balon; dar „daca a fost un balon, cum putea sa-si mentina structura la acea inaltime? Era ceva ce el nu putea recunoaste. Oricum, nu a fost nici un avion, nici vreun elicopter, nici vreun satelit.” „Sa fiu sincer, nu am mai vazut vreodata ceva sa arate astfel si m-am muncit mult sa gasesc o explicatie ce anume ar putea fi”, a adaugat el.

Epling a spus ca obiectul a disparut in timp ce el era in casa, incarcand pe Facebook fotografiile obiectului. Sotia lui a spus ca obiectul a inceput sa se miste, apoi a dat impresia ca e invaluit de ceva si a disparut.

Astronomul amator spunea ca evenimentul a fost pentru el unul incitant. „Toata viata mea mi-am dorit sa vad un OZN” a spus el „Nu am fost catusi de putin speriat; am fost fascinat, mai ales deoarece mi-a fost dat sa vad ceva atat de iesit din comun”.

La scurt timp s-a constatat ca obiectul a fost vazut, de fapt, trei zile la rand, de la Hunstville (Alabama) pana in statul New York, pe o distanta de aproape 1300 kilometri. Daca lungimea sa era de 30 de metri, putea fi la o altitudine de 15 kilometri. Dar tot atat de bine putea avea lungimea de 100 de metri si sa fie la o inaltime de 50-60 de kilometri. In acest caz era deasupra vantului stratosferic numit „jet-stream”, iar deplasarea sa mai lenta putea fi aparent „stationara” pe o perioada scurta.
Comentariile ufologilor europeni au inclinat spre ipoteza unui balon stratosferic imens, foarte mare, poate construit in cadrul unor proiecte de cercetare militara, dar in niciun caz unul facut de niste farsori. Poate era acel faimos aerostat „HALE” (High Altitude Long Endurance) despre care s-a tot vorbit, dar nu exista nicio mentiune ca ar fi zburat vreodata.

Joomla templates by a4joomla