Pe 8 noiembrie 2012, canalul de stiri Fox31 din Denver (Colorado) anunta ca un mare numar de obiecte zburatoare neindentificate au fost surprinse deasupra orasului Denver.

Primul care a semnalat fenomenul a fost un barbat care a inregistrat imaginile cu camera video, de pe un deal, spre sud, privind spre centrul orasului. El a declarat ca „Obiectele zburatoare apar in jurul pranzului, pe la ora 1.00, de cateva ori in cursul saptamanii”. Ele zboara prea repede pentru a fi vazute cu ochiul liber, dar pot fi vazute pe video, daca examinezi cadrele la viteza redusa. Pe clipurile puse pe site-ul canalului, a fost marit contrastul culorilor, pentru a usura urmarirea obiectelor. Pentru a verifica informatia, un jurnalist foto de la Fox31, pe nume Noah Skinner, s-a deplasat cu camera pe acelasi deal, tot in jurul orei 1.00, inregistrand si el ceva inexplicabil pe video.

A fost ceruta si parerea expertului in aviatie Steve Cowell, fost pilot pe avioane comerciale, instructor si consilier al FAA (Autoritatea Federala de Aviatie) in domeniul prevenirii accidentelor. Inainte de a privi inregistrarea, el a era convins ca poate da o explicatie logica fenomenului. Dupa ce a vizionat filmul, Cowell si-a schimbat opinia: „Nu sunt avioane, nu sunt elicoptere, nici drone si nici pasari. Nu pot sa le identific”. Nu cunostea aeronave care sa zboare atat de repede. El a mai adaugat ca obiectele nu sunt nici insecte. Totusi, nu excludea o posibilitate si anume sa fie niste gunoaie ridicate de vant. Dar in opinia sa profesionala, „conform definitiei e vorba de un obiect zburator neidentificat”.


 

FAA urmareste tot traficul aerian in statul Colorado, ca de altfel pe tot teritoriul Statelor Unite. La solicitarea Fox31, a trimis un raspuns in care se spune „Am verificat, prin controlul traficului aerian, ca nimeni nu a primit niciun raport privind activitatea pe care o descrieti... si nici angajatii nostri nu au observat asa ceva, nici vizual, nici cu ajutorul radarelor”. NORAD (North American Aerospace Defense Command), care urmareste cerul pentru a preveni eventuale atacuri aeriene contra SUA si Canadei, are sediul central langa Colorado Springs, la circa 100 km sud de Denver. Intrebati, au raspuns si ei ca „am revazut inregistrarile si nu a existat nicio activitate aeriana notabila in zona Denver in perioada de timp pe care ati indicat-o”.

Barbatul care a facut primele inregistrari si care nu a dorit sa-i fie dezvaluita identitatea, credea ca a localizat punctul de decolare si aterizare a OZN-urilor, intr-o zona cu case individuale din oras.

Raportul initial, realizat de Heidi Hemmat la canalul de televiziune KDVR al Fox31, lasa raspunsul deschis, intreband vizitatorii site-ului ce cred ca a fost: OZN-uri, un test militar secret, gunoaie zburatoare? Numarul de raspunsuri a depasit orice asteptari. Tanara realizatoare a emisiunii s-a plans ca, atat cei care credeau cat si cei care nu credeau, i-au pus la indoiala integritatea jurnalistica, acuzand-o ca inventeaza OZN-uri.

Ea comenta apoi: „Fenomenul e neexplicat; am vorbit cu toti expertii... nu stiu ce altceva as putea sa fac”. Bineinteles ca i s-a spus ca nici pe departe nu a consultat toti expertii si ar putea cere, de pilda un „test de triangulatie”, pentru a determina exact distanta.

Locatia de unde au fost facute inregistrarile a devenit in scurt timp un loc in care, dupa pranz, se adunau amatorii doritori sa faca inregistrari. Fox31 a fost inundat de apeluri telefonice, email-uri, din toata tara, dar si din locuri departate, precum Grecia, Croatia, Japonia sau Coreea. Cei de la Fox31 comentau ca nu era de mirare, odata ce o cautare pe Google dupa cuvantul „UFO” intoarce 234 milioane de locatii, care, desigur este doar o fractiune din cele 3 miliarde de raspunsuri la cuvantul „sex”, dar depaseste totusi, de aproape 4 ori cele 83 milioane de raspunsuri la cuvantul „Jesus” (Iisus).

Multi dintre cei ce au scris au trimis fotografii cu obiecte avand o infatisare similara. Altii erau convinsi ca “au rezolvat misterul”. Cele mai multe opinii vizau trei solutii: aeronava controlata de la distanta, drone militare, sau insecte.

Heidi Hemmat comenta ca persoana care a realizat primele inregistrari a petrecut cateva zile in zona unde pareau sa decoleze si sa aterizeze OZN-urile, dar nu a vazut vreo jucarie zburatoare controlata de la distanta si nu au vazut nici locuitorii cartierului. Ipoteza cu dronele fusese eliminata de expertul in aviatie Steve Cowell, care, si el, crezuse la inceput ca aceasta ar fi explicatia. El a adaugat ca nu a vazut niciodata un aparat zburator controlat de la distanta care sa zboare atat de haotic. Pentru drone, este necesara o autorizatie din partea FAA. Aceasta a eliberat sute de astfel de autorizatii, catre Universitatea Colorado, permitand zborul unor drone la nord de Denver; dar era strict interzis zborul dronelor deasupra zonei metropolitane Denver, unde a fost filmat misteriosul obiect.

De departe explicatia cea mai populara este cea a unei insecte. Multi au spus ca cel mai probabil este o musca. Heidi Hemmat a aratat inregistrarile entomologului Mart Ann Hamilton. „Este o problema dificila. Nu am vazut niciodata asa ceva” a spus ea. Dupa ce a revazut de repetate ori cadrele, ea a declarat in final „Nu cred ca e o insecta. Forma nu se potriveste cu cea a unei insecte”. Desigur, opinia ei nu va convinge scepticii care vor spune, precum a remarcat, ironic, unul dintre comentatorii cazului: “OZN-urile nu mai sunt de-acum OZN-uri, noi le-am identificat pe toate drept insecte”.

Joomla templates by a4joomla