Astronautii sunt in general foarte rezervati in declaratii privind OZN-urile. Exista totusi si exceptii. Dupa ce Edgar Mitchell a declarat in mai multe randuri nu doar ca fenomenul OZN este real ci ca el reprezinta manifestari ale unor vizite extraterestre, iata ca si unii cosmonauti rusi au decis sa-si spuna parerea in acest sens.

Dr. Edgar Mitchell a fost cel de al saselea pamantean care a pus piciorul pe Luna.
El admitea, inca in 1991, ca “se cunoaste mult mai mult in materie de investigatii extraterestre decat s-a pus la dispozitia publicului”, iar in 1996 declara “Am avut ocazia sa discut cu persoane din trei tari diferite, care pretind ca, in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, s-au intalnit cu extraterestri”. Intrebat, in continuare ce parere are el insusi despre dovezile vizitelor extraterestrilor pe Terra, Mitchell a spus: “Din cate inteleg, din experienta pe care o am si din ceea ce am vazut cu ochii mei, cred ca exista dovezi foarte puternice in acest sens si parti mari din acestea sunt tinute secret”.

In iulie 2008 Mitchell a surprins din nou, afirmand ca prabusirea unui OZN la Roswell, in 1947, s-a intamplat cu adevarat, iar guvernul SUA ascunde ce anume stie in acest sens. Mitchell povestea ca fiind crescut in zona Roswell, mai multi contemporani ai evenimentelor, ca si militari ori persoane din domeniul informatiilor, care erau sub juraminte severe, au dorit sa i se confeseze inainte de moarte, pentru a-si usura constiinta. Acestia i-au spus ca „prabusirea unei nave spatiale in apropiere de Roswell a fost un eveniment real”, iar majoritatea informatiilor care se vehiculeaza – chiar daca nu toate – erau autentice: „ca au fost recuperate corpuri, ca unele fiinte erau vii, ca nu erau din aceasta lume”. Acestea fapte au fost raportate si au aparut in ziarul Roswell Daily Record, iar ziua urmatoare au fost negate oficial, inlocuite cu o istorie inventata, despre un balon meteorologic si alte non-sensuri.


 

La scurt timp dupa declaratia lui Mitchell au aparut si reactii din partea celeilalte „mari puteri” cosmice. Cosmonautul rus Alexandr Baladin a confirmat ca OZN-uri au fost vazute si in imediata apropiere a statiei orbitale MIR, ca si pe Cosmodromul Baikonur. Dupa parerea lui exista suficiente dovezi care sa justifice un studiu stiintific al fenomenului si a sosit momentul ca guvernele din intreaga lume sa recunoasca oficial existenta fenomenului OZN. El a precizat ca „Generalul Vladimir Ivanov, fost comandant al Fortelor Militare Spatiale ale Rusiei, a confirmat ca trei obiecte au zburat deasupra Cosmodromului Baikonur, la o altitudine considerabila si au fost urmarite pe radar. In niciun caz ele nu puteau fi avioane”.

Baladin afirmase si mai inainte, la Primul Forum International de Ufologie al Braziliei, ca el si colegul sau, cosmonautul Musa Manarov, in timpul operatiilor de conectare a capsulei spatiale cu statia MIR au observat in imediata apropiere un obiect luminos. Manarov a reusit sa filmeze aparitia, iar filmul a fost prezentat si la congresul din Brazilia. Baladin sustinea ca acest film, precum si alte dovezi pe care le-au evocat, „ar trebui sa fie studiate de o comisie stiintifica internationala”. Cosmonautul insista ca militarii rusi aduc o contributie insemnata la cercetarea OZN. El a dat ca exemplu un caz cu un mare numar de martori, de la Kapustin Yar, o baza militara ultrasecreta destinata rachetelor, aflata la est de Volgograd. In iunie 1989 deasupra bazei a aparut, zburand la joasa inaltime, un obiect semicircular, care a iluminat intregul complex cu un far deosebit de puternic. „Multi dintre fostii mei colegi, care lucreaza acum la proiecte militare ultresecrete, recunosc ca au vazut OZN-uri zburand deasupra centrelor de productie, poligoanelor de artilerie si a facilitatilor militare”.

Baladin isi ia totusi o rezerva spunand ca „nu tot ce s-a raportat trebuie considerat OZN, intrucat este foarte posibil ca noi sa ne confruntam cu fenomene naturale care inca nu au fost studiate in mod corespunzator”.

Merita in schimb o mentiune aparte faptul ca baza Kapustin Yar, ca si localitatea Jitkur, aflata in aceeasi zona, constituie pentru ufologia rusa, dar mai ales pentru nenumarate istorii contrafacute, echivalentul bazelor americane Roswell si Aria 51. Si aici se spune ca ar exista OZN-uri prabusite, ramasitele carora ar fi fost folosite pentru dezvoltarea unor tehnologii militare sofisticate, si aici ar exista baze extraterestre subterane etc. Cititorul curios va putea verifica aceasta el insusi, navigand pe internet, dupa care isi va putea antrena discernamantul deosebind adevarul de mistificare.

Joomla templates by a4joomla