reflexobiectivGabriel Pacurariu, de 43 ani, care locuieste in Germania, mai exact in orasul Munchen, a fotografiat, in seara zilei de 28 decembrie 2015, Luna si panorama orasului, cu o camera foto Canon 700d cu setarile: 2"  f/3,5 iso 6100. Pe fotografie apar patru lumini aliniate deasupra şi o sferă mare in dreapta. Nimic din toate acestea nu s-a vazut cu ochiul liber.

George Cohal, analistul de imagine al ASFAN, a aratat, asa cum se poate vedea si pe imaginea alaturata, ca luminile au fost cauzate de reflexele care se formeaza, in anumite conditii, in interiorul lentilelor de la aparatele de fotografiat. Astfel, simetric (fata de centrul pozei) cu o sursa foarte puternica apare o imagine diminuata "fantoma" a sursei. In cazul nostru exista doua astfel de efecte: Luna din stanga da sfera din dreapta, iar cele patru lumini de jos dau reflexul de pe cer.

Cazul invita pe cei care descopera pe fotografii obiecte care nu au fost vazute si cu ochiul liber, sa verifice daca acestea nu sunt cumva reflectii de acest tip.
Joomla templates by a4joomla