12mamaiadaracAC si RC sunt ingineri care se ocupa de un parc eolian din Dobrogea. Intr-o seara foarte senina, intre 25 si 31 mai 2012, erau in Mamaia-Sat (intre Mamaia si Navodari), pe o cladire de 4-5 etaje. La un moment dat AC a observat ca dinspre Sud venea catre Nord, cu viteza incredibil de mare, o formatiune de lumini, sub forma de V. A apucat sa-I arate si colegului sau, RC care a observat si el o parte din evolutie. Luminile au traversat bolta cerului, fara niciun zgomot, in 4-5 secunde, ceea ce presupunea o viteza supersonica. V-ul parea format, la randul sau, din clustere triunghiulare compuse din 3 sau mai multe lumini. (Alaturi o reconstructie grafica a observatiei).

Perceptia celor doi a fost diferita. AC, care a observat aparitia timp de 4-5 secunde, a apreciat altitudinea la 10.000 de metri, la un unghi de 60-70 de grade. Per total, culoarea i s-a parut galbena-portocalie. Luminile si-au pastrat numarul, fara sa dispara sau sa apara altele si pareau dispuse toate pe un acelasi plan, orizontal.


RC, care a observat doar 2-3 secunde, a confirmat unghiul de 60-70 de grade, fiind obligat sa-si rasuceasca gatul cand aparitia a trecut pe deasupra. El a estimat ca altitudinea acesteia nu era mai mare de 200-500 de metri, iar viteza de 300 m/s. RC a vazut lumini de culoare portocaliu-rosu. El spunea ca luminile se aprindeau oarecum aleatoriu, ca un fel de instalatie de Craciun. A mai observat, intre cele doua ramuri care formau V-ul, un soi de lumini mai fade, ca niste pete, care se jucau cumva haotic acolo. El a spus ca aceste globuri de lumina erau 3d, ca unele erau in fata celorlalte si se vedeau diferente de intensitate.

Cazul a fost investigat de Cezar Darac, membru ASFAN. Acesta a facut si reconstituirile alaturate. El a gasit si un al treilea martor, din Tulcea, care a observat fenomenul in aceeasi seara si care „a ramas mut” cand a vazut reconstituirile. El aprecia ca luminile vazute de RC in interiorul V-ului puteau sa fi fost un efect optic cauzat de viteza si de suprapunerea traiectoriei peste Calea Lactee, care atunci se afla dispusa paralel cu linia orizontului.
Joomla templates by a4joomla