Pe 19 noiembrie 2012 publicatia India Today punea in circulatie un articol intitulat „Observatii OZN in interiorul teritoriului indian, aflat la granita cu China, ridica probleme de securitate”. Era vorba de peste 150 de obiecte luminoase plutitoare, de marimea unei mingi de tenis, vazute in ultimele luni, mai ales de trupele desfasurate de-a lungul frontierei, in zonele Ladakh in Jammu, Kasmir si Arunachal Pradesh.

Statului Major General al armatei indiene i-au fost trimise rapoarte din partea unei unitati de politie de frontiera din Thakung, in apropierea lacului Pangong Tso. Rapoartele sugereaza ca sferele luminoase galbene se ridica aparent de dincolo de orizont, pe partea chineza a granitei si traverseaza cerul foarte incet, timp de trei la cinci ore, inainte sa dispara. Un astfel de obiect a fost vazut, pe 21 octombrie, in postul Thakung, timp de circa opt ore, avand „o lumina flash continua si intensa”. Un alt incident similar a fost raportat, pe 19 octombrie, din zona Dichu din Arunachal Pradesh.


 

Cazul, considerat initial lipsit de importanta, a devenit tot mai serios, India punandu-si problema ca sa-l ridice la nivel diplomatic fata de China. Pe sursele publicatiei India Today, s-a pus problema unor intalniri la nivelul mecanismului de coordonare a litigiilor de frontiera, un organism oficial, infiintat de cele doua parti, pentru a se asigura ca eventualele incidente de granita intre fortele armate nu vor escalada. Ziarul Mail Today a accesat o serie de rapoarte ale birourilor de informatii, armata si politia de frontiera, aratand ca problema a fost discutata ulterior la o intalnire de nivel inalt, in biroul primului ministru. O sursa spunea ca „Suntem ingrijorati ca situatia s-ar putea acutiza daca trupele indiene decid sa deschida focul asupra acestor obiecte”.

Agentiile militare sau de securitate nu au fost in masura sa identifice natura acestor obiecte, dar au confirmat ca nu erau drone sau sateliti din China. Armata a adus in zona un radar terestru mobil si un dispozitiv pentru analiza spectrala, dar nu au fost in stare sa detecteze obiectul care era urmarit in acelasi timp cu ochiul liber, ceea ce era un semn ca obiectele nu sunt metalice. Nici analiza spectrala nu a revelat niciun fel de semnale emise de misterioasele aparitii. Armata a trimis si o drona de recunoastere catre obiectele zburatoare, dar nu au fost obtinute nici astfel informatii relevante. O sursa a spus doar ca „Inainte, rapoartele venind din sectoare diverse ale granitei erau sumare, dar acum avem dovada definitiva ca aceste sfere galbene vin din partea chineza, ceea ce va face sa ne manifestam preocuparea in acest sens”.

La un moment dat s-a crezut ca ar fi vorba de lanterne controlate de la distanta, dar s-a renuntat la aceasta ipoteza dupa ce s-au incercat variante reproduse in laborator.

Oficiali de varf, guvernamentali si din partea armatei continua sa creada ca este vorba de echipamente de supraveghere chinezesti, cu camere de inregistrare de mare capacitate, si si-au exprimat preocuparea privind incapacitatea agentiilor specializate de a le identifica. China a negat sistematic faptul ca ar fi implicat in vreun fel in aceste incidente.

Anumite surse au mentionat ca obiecte similare mai fusesera vazute si in urma cu cinci-sase ani, dar atunci observatiile nu au fost luate in considerare pana la nivele inalte. Exista rapoarte conform carora in 2004 un grup de alpinisti au vazut un OZN in zona Lahaul – valea Spiti, din Himachal Pradesh. Mai multe agentii au investigat la vremea aceea incidentul.

Trecatoarea Kongka La din Himalaya, unde s-au semnalat cele mai multe observatii recente, este pe granita, inca aflata in disputa, dintre India si China. Partea de nord-est, numita Aksai Chin, este sub control militar chinez, iar partea indiana din sud-vest este cea numita Ladakh. La aceasta granita s-au desfasurat cele mai importante batalii ale razboiului indo-chinez din 1962. Este una dintre cele mai putin umblate locuri din lume, datorita intelegerilor ulterioare ale celor doua tari, care nici nu patruleaza decat o parte a frontierei.

Conform declaratiilor putinilor localnici, atat de pe partea Indiana cat si de pe cea chineza, aici au fost vazute OZN-uri iesind ca din pamant. Aceasta a alimentat convingerea multora ca in regiune exista baze subterane OZN si ca ambele guverne, indian si chinez, cunosc aceasta foarte bine.

Cele mai multe dintre comentariile cititorilor la articolele postate in acest sens inclinau catre originea extraterestra, spunand, de pilda, ca obiecte similare au fost vazute si in 1962 de un fost general, sau langa lacul Manasarovar din Tibet. Altii credeau ca este vorba totusi de teste privind arme secrete, ori chiar de propaganda mistica.

Joomla templates by a4joomla