Fenomenul observat in vecinatatea Aeroportului International Otopeni, in noaptea de 14-15 iulie 1997 a fost amplu mediatizat. Am reconstituit evenimentul intr-o lunga discutie cu domnul Virgil Vinersariu, seful de tura din turnul de control al aeroportului in noap­tea cu pricina.
Fenomenul a fost remarcat in jurul orei 22.49, cand operatorii din turn dirijau aterizarea cursei TAROM Istambul -Bucuresti. Avea aparenta unei lumini circulare, situata in vestul Aeroportului, intre Buftea si Corbeanca. Pe tot parcursul observatiei, radarul din turn nu a detectat nici o tinta neidentificata. Drept urmare, nu s-a putut stabili altitudinea fenomenului: se afla, in orice caz, sub norii razleti de la 2.000-3.000 de metri.
Domnul Vinersariu i-a cerut ofiterului de serviciu sa orienteze spre pata de lumina camerele video amplasate pe turnul de control si pe o alta cladire din incinta aeroportului. S-a realizat astfel un film de circa doua ore, imaginea de mai jos datand din perioada de inceput.
Fenomenul a fost ob­servat din interiorul tur­nului si de pe terasa acestuia. Prin binocluri, s-a vazut ca la mijlocul petei circulare era o fasie orizontala colorata in alb, portocaliu si rosu, cu­lori care se transformau una intr-alta. Cand s-a aprins balizajul, in vederea aterizarii unei aeronave C‑130, operatiune care a durat 12 minute, fenomenul a disparut, reaparand spre sud-est, in directia localitatilor Tunari si Stefanesti. De aceasta data, pareau sa fie doua globuri de dimensiuni diferite, lipite unul de altul. Acest tandem se misca intr-o zona strict delimitata. Cand a fost stins bali­zajul, lumina aeriana si-a micsorat intensitatea. Domnul Vinersariu 1-a reaprins, pentru a testa reactia fenomenului, mergand pana la treapta a cincea. Lumina a crescut si ea, in raport cu stimulul de pe sol. Cand intensitatea balizajului a fost redusa, lumina a scazut. Jocul acesta a durat destul de mult timp. Fenomenul a disparut pe nestiute, una dintre ulti­mele imagini fiind inre­gistrata la ora 1.10.
Ce au vazut martorii, ce a impresionat banda video ? Date fiind condi­tiile meteorologice si du­rata observatiei, nu poate fi invocata prezenta unei mase de energie electrostatica condensata (plasma). Forma, stationarea indelungata, lipsa oricarui zgomot, exclud o explicatie de tip conventional: balon, avion, elicopter etc. Iar reactia la variatiile de luminzitate ale balizajului sugereaza un control inteligent.
Ion Hobana
poza otopeni 1poza otopeni 2 
 
(din vol. OZN Observatori credibili, relatari incredibile, Ed.Polirom, 2001, pp.84-86)
Joomla templates by a4joomla