Pe 15 februarie 2013, inainte de rasaritul soarelui, cerul orasului Celiabinsk (circa 1 milion de locuitori, in partea de sud a muntilor Ural) a fost traversat de un bolid care a lasat in urma o coada impresionanta si, la un moment dat a explodat. Una dintre ipoteze a fost ca explozia a fost provocata de un OZN.

Unda de soc a produs pagube materiale importante si a ranit peste 1000 de oameni. Ulterior s-a stabilit ca bolidul venea din Est, dinspre Kazahstan, avea un diametru de circa 17 metri si o masa de circa 10000 tone. El a intrat in atmosfera cu o viteza de 55000 km/ora (de 20 de ori mai repede decat un glonte de pusca), a inceput sa lase o coada la altitudinea de 100 km, iar explozia a avut loc la 25 km de suprafata pamantului. Puterea exploziei a fost circa 20 de ori mai mare decat a bombei de la Hiroshima.

Pe una dintre filmari se poate interpreta ca un obiect dreptunghiular vine din spatele bolidului, il ajunge din urma, il depaseste si pleaca in spatiu, iar imediat dupa aceea bolidul explodeaza. S-a comentat ca ar fi fost un OZN care, dezintegrand nucleul bolidului, a micsorat potentialele pagube produse de acesta.

Bolidul de la Celiabinsk a fost cel mai mare din ultimul secol. Un bolid mult mai mare, cu diametrul estimat la 100 de metri, producand o explozie cat 1000 de bombe de la Hiroshima, a cazut pe 30 iunie 1908 in regiunea Tunguska din Siberia, distrugand totul pe o suprafata mai mare decat Bucurestii si judetul Ilfov.

Exista si o ipoteza pitoreasca a unui ufolog rus, conform caruia in taigaua siberiana extraterestrii au amplasat, cu mii de ani in urma, niste rachete de interceptare, care se declanseaza distrugand astfel de obiecte venite din cer si ca ceea ce s-a filmat a fost o astfel de racheta.

O discutie pe temele de mai sus, intre Elena Lasconi si Dan D. Farcas, a fost difuzata de postul de televiziune Acasa si poate fi vizionata AICI.


 

Joomla templates by a4joomla