reflex150118OZNlangaBrasovApreciem ca circa 95% din materialele vizuale OZN aflate pe diverse site-uri sunt false OZN-uri. O parte din acestea sunt generate chiar de aparatura foto sau video, in conditiile in care "martorul" nu a vazut nimic special cu ochiul liber. In continuare dam exemple pentru trei tipuri de astfel de artefacte: globuri luminoase, reflexe in obiectiv si paianjeni pe camere de supraveghere.
chelfan


Globuri luminoase
Resita2011Pe fotografii şi filmări apar uneori globuri luminoase, opace sau transparente, care nu au fost vazute si cu ochiul liber. Unii le interpretează drept "spirite", mai ales daca locul are o incarcatura spirituala aparte. De cele mai multe ori, aceste artefacte sunt produse de fire de praf aflate foarte aproape de obiectiv si puternic defocalizate, luminate fie de blitz, fie de lumina infrarosie proprie aparatului (daca s-a folosit "nightshot"). Globul luminos de pe imaginea alaturata (foto D.Farcas) este de fapt o minuscula picatura de ploaie, nimerita in dreptul obiectivului, in momentul declansarii blitz-ului.
Pentru cei care nu sunt convinsi de aceasta explicatie, sugeram sa faca urmatorul experiment: fixati o camera de filmat in mijlocul unei camere intunecate; filmand cu "nightshot". Ecranul de control va arata imaginea camerei luminata de razele infrarosii ale aparatului. Scuturati un obiect prafos (o flanela etc.) in fata obiectivului; peisajul se va umple de globuri luminoase, plutind in toate directiile.

Paianjeni sau alte insecte
Multe "OZN"-uri, filmate ziua sau noaptea, pe care fotograful nu le-a vazut dar care apar pe imaginea descarcata, sunt de fapt mici ganganii, nimerite foarte aproape de obiectiv. Pe pagina noastra de "raportari recente" sunt multe cazuri care pot fi interpretate astfel.


In aprilie 2017 am primit un film realizat dupa o inregistrare de noapte a unei camere de supraveghere. O secventa extrasa din acest film apare in partea de sus dreapta a acestui articol. Globul luminos este de fapt un mic paianjen care si-a tesut plasa in apropierea obiectivului si care este luminat de sursa infrarosie a camerei. Pe film se vad clar miscarile specifice de paianjen, ba uneori se pot ghici si picioarele, in ciuda faptului că imaginea micii fiinte este puternic defocalizata. La un moment dat, pe ecran trece rapid si o alta aparitie luminoasa (imaginea de sus a surprins aceasta miscare). Este, cel mai probabil un fluture de noapte sau poate un liliac, luminat de aceeasi sursa infrarosie a aparatului.

Un alt film, de acest tip, a fost realizat de V.N. din Braila, in noiembrie 2015. Două pete luminoase ciudate par sa pluteasca incoace si incolo prin curtea casei sale. Una dintre filmari a fost pusa pe youtube. Din pacate, este vorba tot de paianjeni. Autorul observa, absolut normal, ca desi avea un caine si patru pisici, nici un animal nu a avut un comportament ciudat in noptile cu aparitii. Ba mai mult, in imagini apar doi trecatori. Nu par sa observe nici ei sferele luminoase. Mai bizar ni se pare insa ca proprietarul afirma, la televiziunea KanalD, ca a iesit in curte, incercand sa alunge micile OZN-uri cu matura, dar acestea nu numai ca nu s-au indepartat, dar erau de neatins. Noi ne indoim si de faptul ca martorul le-a vazut.

Mentionam in incheiere ca, in decursul anilor, la ASFAN am primit mai multe filme asemanatoare, toate datorate paianjenilor

 

Reflexii in obiectiv

Pe fotografia de zi de la inceputul acestui articol, in stanga, pe langa un frumos nor lenticular, se vede, in partea de jos, un glob luminos. El este, de fapt, reflectarea, in obiectiv, simetric cu centrul imaginii, a soarelui aflat deasupra.

reflexobiectivGabriel Pacurariu a fotografiat, in seara zilei de 28 decembrie 2015, Luna si panorama orasului Munchen. Pe fotografie apar patru lumini aliniate deasupra şi o sferă mare in dreapta. Autorul pozei nu a vazut nimic din toate acestea cu ochiul liber.
George Cohal a aratat, asa cum se poate vedea si pe imaginea alaturata, ca luminile au fost cauzate de reflexiile care se formeaza, in anumite conditii, in interiorul lentilelor de la aparatele de fotografiat. Astfel, simetric (fata de centrul pozei) cu o sursa foarte puternica apare o imagine diminuata, "fantoma", a sursei. In cazul nostru exista doua astfel de efecte: Luna din stanga da sfera din dreapta, iar cele patru lumini de jos dau reflexia de pe cer.


reflexStanConstantin
Stan Constantin a facut, la Brasov, în februarie 2017, o fotografie interesanta, din care am extras fragmentul alaturat. De aceasta data, deasupra apare doar o jumatate de cerc, intrucat, obiectivul reflectă, simetric, nu un soare complet ci unul care a apus deja pe jumatate.

PS: Cele de mai sus nu inseamna, desigur, ca n-ar exista si OZN-uri adevarate, unele chiar filmate sau fotografiate. Acest articol n-a dorit sa-i descurajeze pe amatorii care doresc sa inregistreze asa ceva, doar sa-i indrume in gasirea cazurilor "adevarate".
Joomla templates by a4joomla