In seara zilei de sambata 30 iunie 2001 in localitatea Nanesti, din judetul Vrancea, situata la aproximativ 40 de km. de Focsani pe soseaua ce leaga orasul Focsani de Galati, s-a manifestat un fenomen aerian neidentificat de un tip neobisnuit.
Cazul a fost sesizat catre presa de niste bucuresteni ce se deplasau cu masina pe soseaua ce leaga orasul Tecuci de Galati, in dreptul localitatii Liesti, la aproximativ 8 km. distanta, de unde au vazut lumini deasupra satului Nanesti.
Ziaristii de la „Monitorul de Vrancea” au facut primele investigatii a doua zi impreuna cu postul local de televiziune iar stirea a aparut in ziarele locale, fiind preluata apoi de ziarul National. După aceasta la fata locului s-a deplasat o echipa din partea ASFAN, formata din Gheorghe Cohal si Catalin Banica. Ei au stat de vorba cu urmatorii martori directi: Tanasache Agafitei, pensionar, fost profesor de limba romana in sat, sotia acestuia – Elena Agafitei, Costel Stoian, Elena Stoian, sotia acestuia, Dumitru Jujau, locuitor din alta zona a satului, si, Stefan Stoian, tatal lui Costel Stoian. Dar s-a estimat ca numarul total de martori putea fi de cel putin 50.
Din discuţiile avute, ca si din alte surse, s-a conturat urmatorul film al evenimentelor: era sambata seara, majoritatea satenilor vizionau o emisiune foarte populara, transmisa pe postul national de televiziune TVR1. Cerul era acoperit; in cursul zilei a plouat iar in partea de sud ar fi trebuit sa fie Luna in descrestere, dupa faza de luna plina. In jurul orei 22:30 s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica si tot satul a intrat in bezna.
Dupa spusele satenilor, in perioada premergatoare, intreruperile de curent au fost foarte rare si pentru durate foarte scurte de timp. Dupa cateva minute de asteptare, oamenii fiind impancientati, au iesit afara sa vada daca si in satele vecine se manifesta lipsa curentului electric. In jur totul era normal, numai in Nanesti nu era „lumina”, ceea ce era greu de explicat, întrucât satul este alimentat cu energie electrica prin doua linii diferite de inalta tensiune, prin intermediul a trei transformatoare: doua pe linia dinspre Vulturu, si unul pe linia dinspre Tataranu.
La iesirea din case, martorii au observat deasupra satului manifestarea unui fenomen luminos care consta in prezenta unei pete rosii de forma rotunda, neconturata precis, usor difuza, care se deplasa lent, se oprea, incepea sa se invarteasca in jurul unei axe proprii si se transforma intr-un inel segmentat de lumina de culoare galben pal, inel care in timp ce se rotea cobora spre sol si se marea in diametru. Dupa ce ajungea aproape de nivelul solului, avand o raza de 200-300 de metri (dupa unii chiar mai mult), inelul incepea sa urce din nou, mentinandu-si miscarea de rotatie, se micsora pana ajungea in punctul din care a pornit, transformandu-se din nou in pata sau obiectul de culoare rosie. Acesta se deplasa putin (sau disparea pentru unii), stationa un timp, incepea din nou miscarea de rotatie, se transforma in inel segmentat care cobora, se marea, se apropia de sol si iar urca. Acest ciclu a fost urmarit de unii martori cam de 8-9 ori in 45 de minute, de altii de aproape 20 de ori. O parte din martori afirma ca obiectul avea in timpul rotatiei si o miscare de balans, ca o barca leganata de valuri.
Din alte puncte ale satului fenomenul s-a manifestat oarecum diferit, in sensul ca obiectul initial era ca o pata, ca un nor luminat din interior, de culoare rosu inchis, care se imprastia circular intr-o multime de patrate de lumina, ca niste ferestre, ce ajungeau pana la pamant apoi acestea se ridicau adunandu-se in punctul din care au plecat. Cand patratele de lumina ajungeau la nivelul solului, martorii aveau senzatia ca satul era invaluit intr-o lumina difuza, cetoasa, ca laptele. Sotii Agafitei au vazut pata circulara rosie disparand la orizont si revenind apoi la fiecare ciclu de coborare si urcare a inelului de lumina.
Majoritatea martorilor, dupa un timp de observare de 30-45 de minute s-au plictisit si s-au retras in case, in jurul orei 23:00-23:30. Fenomenul s-a manifestat pana in jurul orei 24 (dupa spusele martorului Stefan Stoian, care era paznic in tura de noapte la o intreprindere particulara de ulei din imediata vecinatate a satului), dupa care a incetat brusc.
In seara respectiva in cladirea Caminului cultural din localitate se desfasura nunta fiului unui gospodar al satului – Stefan Necula. Dupa ce s-a intrerupt curentul la ora 22:30, toti asteptau ca pana sa dureze putin. Dar, pe la miezul noptii cand nuntasii se pregateau sa plece acasa, nasul a hotarat sa intervina cu o gaină fripta si cu vin la centrala de la Vulturu. Dar acolo li s-a spus ca la ei totul este in regula si probabil defectiunea este la Focsani, sa mearga acolo.
Alimentarea cu energie electrica a revenit in jurul orei 2 noaptea, spontan, fara alte acţiuni. In aceste conditii, nunta s-a reluat iar nuntasii nu s-au mai interesat de cauza penei de curent.
In urma contactarii ulterioare a societatii Renel, de distribuire a energiei electrice, a rezultat ca in evidentele lor oficiale nu erau consemnate defectiuni sau interventii in zona Nanesti in noaptea respectiva. Localnicii spun totusi ca cei de la Renel ar fi inspectat a doua zi transformatoarele si au gasit la unul din ele o barza carbonizata, dand vina pe aceasta, dar din cate se stie berzele nu zboara noaptea iar intrebarea este de ce au cazut toate trei transformatoarele? Si de ce si-au revenit toate, spontan, dupa o intrerupere de 3 ore si jumatate?
Sentimentul general a fost de emotie, uimire dar in acelasi timp de curiozitate; martorii nu au manifestat retineri in a comunica si altora, inclusiv echipei ASFAN, experientele traite. Nu au existat sentimente de frica sau retinere, unul dintre martori incercand sa semnalizeze chiar cu lanterna spre cer. Nu s-au facut fotografii sau inregistrari video. Ulterior unii martori au incercat sa gaseasca imagini asemanatoare in literatura de specialitate, chiar pe Internet, pentru a face comparatii, corespondente sau pentru a gasi explicatii.
Mai trebuie remarcat ca in acest caz nu exista un prototip al fenomenului, in sensul ca nu se pune problema unei contaminari in masa, a unei psihoze, fiecare martor sau grup de martori a vazut independent fenomenul, cu unele diferente de detaliu, si fiecare explica putin altfel ceea ce a vazut, demonstrand astfel faptul ca nu s-au pus in prealabil de acord si in acelasi timp sunt de buna credinta.
Din mai multe motive investigatia din 2001 nu fost considerata ca incheiata: nu au fost indentificaţi si chestionaţi toti martorii care au urmarit fenomenul; mai sunt inca intrebari ramase fara raspuns si probleme de lamurit legate de manifestarea unor fenomene asemanatoare in zona Nanesti cu ani in urma dar necercetate inca, nu s-a aflat pozitia autoritatilor locale fata de eveniment. De asemenea ar putea sa existe o posibila legatura cu alte cazuri din zona (Certesti, zona de curbura a Carpatilor, etc.). Elena Agafitei a mentionat ca fenomene luminoase stranii au fost vazute si in alte sate din judetul Vrancea. In Tulnici-Coza, acestea sunt vazute periodic si oamenii se aseaza ca la un spectacol atunci cind trec „luminile”.
Cazul a fost redeschis în 2012 când firma „Pioneer Productions” din Marea Britanie, a decis sa includa aceasta intamplare intr-un serial numit „UFO Europe untold stories” (in versiune romaneasca – „Extraterestrii in Europa”), care a si fost difuzat in 2012 si 2013 pe canalul TV National Geographic. In acest scop, echipa „Pioneer Productions” impreuna cu patru persoane din partea ASFAN au facut o deplasare la Nanesti pe data de 17 iunie 2012.
Dupa o intalnire cu primarul comunei, s-au luat interviuri la unii martori.
Profesorul Tanasache Agafitei s-a lasat cu greu intervievat, spunand ca nu vrea ca oamenii din sat sa spuna despre el ca este interesat de astfel de fenomene. A acceptat in cele din urma, intelegand ca promovarea Nanestiului si implicit a Romaniei pe plan extern este un lucru bun din care vom avea cu totii de castigat. Sotia acestuia se mira cum de suntem inca interesati de acel fenomen dupa aproape 11 ani, timp in care nu au mai fost intrebati de nimeni despre neobisnuitul fenomen OZN.
Tanasache Agafitei isi reamintea ca fenomenul a durat foarte mult, incepind din jurul orei 22:30 si pina mult dupa 1 noaptea. Fenomenul nu a fost insotit de nici un zgomot, iar „norisorul” sau „mingea” aceea aflata la aproximativ 500-700 metri altitudine genera un cerc luminos cu diametru de aproximativ 200-300 metri si care se rotea cu o viteza foarte mare. In momentul in care acel cerc luminos l-a atins, uluit, acesta decis sa-si trezeasca si sotia, pentru a putea vedea fenomenul impreuna. Fiind speriata pt moment, aceasta l-a prins de brat temandu-se ca lumina sa nu ii rapeasca sotul. Cercul de lumina generat de „minge” avea un ciclu de coborare spre Pamant si inapoi de aproximativ 10-15-20 min.
Profesorul isi aminteste ca de curand a vazut, pe un cer cu putina ceata sau nori, un fenomen gen reflector-discoteca, dar acesta nu semana in nici un fel cu fenomenul observat pe data de 30 iunie 2001. Multe lucruri ii sunt neclare chiar si dupa 11 ani si isi exprima regretul ca nu a fost nimeni, dintre cei locali, cu mai multa initiativa ca sa intervieveze cit mai multa lume pentru a se putea pastra marturiile cat mai bine, fiind proaspete la acea vreme.
Steluta Necula, mireasa cu nunta perturbata, a povestit, impreuna cu mama ei, ca la inceput au crezut ca intreruperea luminii e o farsa sau o rautate din partea cuiva, dar cand intunericul s-a prelungit si au vazut si fenomenul luminos, si-au dat seama ca este altceva.
E posibil ca nuntasii sa fi vazut fenomenul, dar nimeni nu a dat de inteles cum ca ar avea ceva de relatat cu exceptia vecinilor Stefan Costel si Florenta. Doamna Florenta regreta ca atunci nu au putut filma sau fotografia; si-au adus prea tarziu aminte de aparate. Ambii soti sunt de acord ca manifestarea luminoasa a durat de pe la ora 22:30 pina in jurul orei 24-24:15. Ei au dat o descriere similara: cercul de lumina cu diametrul de 200-300 metri era foarte luminos, se afla la altitudine nu foarte mare dar, cand cobora, nu atingea pamintul. Acel cerc de lumina se tot desfacea si se strangea repetitiv, dupa care pleca si revenea. Lumina parea segmentata, ca niste patratele. Un ciclu complet de deschidere si strangere a acestui cerc luminos avea aproximativ 5-10 minute.
Stefan Costel aprecia ca obiectul stralucitor – de culoare alb-argintie, după opinia sa – a fost observat mai bine de 1 ora si 30 minute, timp in care s-au produs mai multe cicluri ale obiectului si ale cercului de lumina segmentata. Ambii soti isi amintesc ca si in urma cu 3 luni au observat, intr-o seara, o lumina pe cer care se misca in apropiere de sat, dupa care s-a departat catre alt sat si apoi a revenit, intr-o liniste deplina.
Dumitru Jujau a declarat celor veniti sa filmeze ca atunci cand s-a intrerupt lumina era la o sala de tenis de masa din sat. Plecand de acolo, pe bicicleta, a ajuns acasa aproximativ la ora 23. A observat o „bila rosie” cam la 45 grade inaltime, care se tot marea cu cit se apropia, invaluita intr-un nor si se apropia de casa dansului. Din „bila” se desfaceau sute de ferestre de lumina verticala in forma de dreptunghi care faceau un unghi fata de pamint. Ulterior ferestrele de lumina se strangeau si dupa citeva minute iarasi se desfaceau. Fenomenul a fost observat de Jujau timp de aproape 2 ore, timp in care se tot intreba ce ar putea fi si daca o sa tina chiar toata noaptea.
Domnul Jujau a observat fenomenul din apropierea centrului satului, in directia N – NV. Din locul din care privea el, ferestrele de lumina nu atingeau pamintul, nu se invarteau, dar aveau un ciclu de strangere si desfacere de aproximativ citeva minute. „Bila” avea culoare aproape rosie spre galbui, iar raze de lumina aveau o culoare rosu-galbui deschis. Dupa opinia sa, ferestrele de lumina se desfaceau in forma de evantai, si nu de jur imprejurul „bilei” cum au fost observate de alti sateni, iar tot ciclul desfacere si strangere dura aproximativ 30 minute, el fiind martor cam la 4-5 cicluri. Atunci cind se desfaceau ferestrele de lumina, „bila” disparea, apoi cand ferestrele se strangeau, „bila” reaparea. La cerere a facut un desen care se afla intr-un dosar ASFAN. Altitudinea la care se afla „bila” a estimat-o la mai bine de 1000 metri iar evantaiul descris e posibil sa fi avut si el pina in 1000 metri.
 Material elaborat de George Cohal, Catalin Banica si Dan Farcas
Joomla templates by a4joomla