S-ar putea ca cititorul acestor randuri sa doreasca el insusi sa realizeze investigarea unor cazuri raportate sau la care a fost martor. Recomandam ca o astfel de activitate sa nu se faca la intamplare ci urmand o metodologie. Pe acest site se gaseste si metodologia pe care o recomandam noi.
Cei interesati de implicatiile filosofice, ca si alte elemente de care e bine sa se tina cont in investigarea fenomenului OZN, pot citi mai departe si notele privind limitele metodei stiintifice de investigare.
 
Limitele metodei stiintifice si marturia
OZN-urile exista, chiar daca poate noi insine nu le-am intalnit, ceea ce ne face sa fim sceptici... O persoana cu o oarecare educatie stiintifica va fi inclinata sa spuna ca ipotezele extraordinare expuse pana aici nu sunt de acceptat pana nu se pot aduce, vedea si pipai dovezile – si ele extraordinare – in acest sens.
Succesele incontestabile ale stiintei s-au datorat metodei sale riguroase. Numai ca stiinta nu poate aplica aceasta metoda asupra tuturor fenomenelor care se petrec in jurul nostru. Stiinta recunoaste existenta unui fenomen decat (1) daca acesta rezulta din teoriile deja cunoscute, sau (2) daca se repeta suficient de des, ca sa poata fi vazut de oricine, sau (3) daca poate fi reprodus, dupa dorinta, intr-un laborator. Pentru omul de stiinta sceptic, o simpla marturie, chiar o mie de marturii, care nu indeplinesc macar unul dintre aceste trei criterii, nu poate fi acceptat. Or fenomenul OZN nu rezulta din nici o teorie acceptata (am zice chiar dimpotriva), nu poate fi observat dupa dorinta si nu poate fi adus in laborator. Exista o singura portita, care a ramas intredeschisa: statistica. Daca o mie de martori care nu s-au influentat intre ei reproduc aceleasi detalii bizare si nici unul dintre ei nu aminteste de alte detalii care ar putea veni in discutie, probabilitatea sa ne confruntam cu un fenomen real este foarte mare. Amintesc aici – doar pentru exemplificare – ca nici una dintre victimele presupuselor rapiri nu a spus ca ar fi vazut acolo omuleti verzi sau extraterestri cu arme laser; or acestea sunt probabil primele lucruri care-i vin in minte unui necunoscator daca aude de rapiri OZN.

Este bine sa mai retinem un lucru. Metoda stiintifica, pe langa faptul ca cere conditiile restrictive mentionate si desi este cel mai bun instrument prin care putem sa cunoastem realitatea, nu este singurul instrument. In plus, el nu poate inlocui complet celelalte instrumente ale cunoasterii.
Un scepticism fanatic, cum este cel care respinge fenomenul OZN pentru ca nu respecta criteriile riguroase ale stiintei, este la fel de periculos ca si libertatea de a lua orice aberatie drept adevar. A accepta punctul de vedere al scepticilor – spunea profesorul Mack – ar insemna “excluderea a priori a unei vaste cantitati de date, doar pentru ca acestea vin in contradictie cu o anumita conceptie asupra lumii, ceea ce este o abordare mult mai irationala si chiar periculoasa, in cunoastere […] A exclude datele doar pentru ca nu se potrivesc cu o anumita viziune asupra realitatii, nu poate, in cele din urma, decat sa opreasca progresul stiintei si sa ne tina in ignoranta”.
Thomas Kuhn, unul dintre cei mai importanti filosofi ai stiintei din secolul 20, discutand cu John Mack despre problematica OZN, i-a declarat ca “paradigma stiintifica occidentala a ajuns sa-si asume rigiditatea unei teologii si sistemul sau de credinte a fost tinut in loc de structurile, categoriile si polaritatile limbajului, cum ar fi: real/ireal, exista/nu exista, obiectiv/subiectiv, intrapsihic/lume externa si s-a intamplat/nu s-a intamplat”. Kuhn i‑a sugerat lui Mack “sa-si continue cercetarile renuntand, pe cat posibil, la aceste ‚forme lingvistice’ si sa colecteze informatii primare, fara a tine cont daca acestea se potrivesc sau nu cu o anumita viziune particulara asupra lumii. Va vedea mai tarziu ce s-a adunat si daca asupra acestor date este posibila o teorie coerenta”.
Pentru a studia fenomene bazate doar pe experienta personala a unor martori credibili, s-ar cere o “stiinta” bazata pe marturie, o “stiinta a experientei [personale]”, sau, dupa expresia lui Robert John de la Universitatea Princeton, o “stiinta a subiectivului”. In 1992 filosoful C.A.J. Coady propunea sa se stabileasca niste criterii solide de evaluare a credibilitatii martorilor unor “raportari uluitoare”, incluzand sanatatea mintala, stabilitatea psihica, integritatea, calitatile de observator, interesele si prejudecatile pe care martorul le are etc. Prof. Mack credea ca la aceste criterii ar mai trebui adaugate: lipsa unor avantaje personale legate de intamplare, intensitatea si autenticitatea emotiilor manifestate de martor atunci cand relateaza cele intamplate, ca si alte elemente capabile sa convinga ca relatarea e veridica.
Cum decurge o investigatie, completarea chestionarului
Daca aveti impresia ca vedeti un OZN (sau chiar vedeti unul „de-adevaratelea”), chemati cat mai multe persoane, sa observe si ele fenomenul si sa depuna apoi marturie. Daca aveti un aparat de fotografiat sau o camera video la indemana, incercati sa inregistrati cat mai multe imagini (din pacate, noaptea acestea pot fi neconcludente). Imediat dupa terminarea observatiei notati pe hartie cat mai multe detalii, tinand cont ca amintirile se deformeaza rapid si insesizabil. Daca obiectul a aterizat, examinati locul aterizarii, luati probe de sol, masurati si fotografiati urmele; ocrotiti‑le pana la sosirea unor investigatori.
Pentru a semnala observarea OZN-ului, martorul este rugat sa completeze un formular tipizat. Daca se va adresa cu raportarea sa Asociatiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate (ASFAN ) din Romania, va gasi acest formular pe acest site al ASFAN. Dupa completare el va fi expediat fie prin e-mail la adresele indicate pe site, fie prin posta, la adresa Bul. Lascar Catargiu 21, Bucuresti. In cazurile deosebite, martorul va fi contactat de specialisti, pentru aprofundarea investigarii observatiei.
Pentru o persoana care ar dori sa devina investigator OZN, marturia si, in particular, credibilitatea martorului sunt extreme de importante. Fenomenul OZN este insa polimorf si nici un caz nu seamana pe deplin cu celalalt. Din acest motiv, martorul trebuie stimulat sa vorbeasca dar nu trebuie in nici un caz sa i se sugereze nici un detaliu. Mai ales nu trebuie puse intrebari care contin sugestii – de tipul: “si cum arata nava?”, “ati vazut cumva omuleti?” etc. – in urma carora politetea martorului va face ca raportul sa se umple de false amintiri.
Este bine ca investigatorul sa se obtina de la martor, pe langa completarea formularului tipizat, si o descriere scrisa, cu desene, dar si eventualele fotografii sau filme facute cu prilejul observatiei. Sunt utile si fotografiile ulterioare ale martorilor si locurilor observatiei.
Ce este si ce nu este un OZN
Un investigator OZN care nu abordeaza fenomenul in deplina cunostinta de cauza, mai ales daca pune accentul pe latura senzationala a unor observatii, poate face mai mult rau decat bine investigarii acestui fenomen. Investigatorul trebuie, inainte de toate, sa cunoasca foarte bine intregul evantai de fenomene aerospatiale neidentificate. Prezentul curs este doar o introducere succinta, care trebuie insa urmata de multe lecturi (acesta a fost si motivul pentru care am recomandat o bibliografie, chiar daca sumara), dar si de practica si de indrumari din partea celor cu mai multa experienta. Investigatorul mai trebuie  sa aiba minime cunostinte de astronomie, ca si privitoare la obiectele care pot fi vazute in mod obisnuit pe cer. O astfel de cunoastere i-ar fi de altfel de folos si martorului, pentru a nu se alarma atunci cand nu are rost.
Daca scrutam noaptea cerul senin, vom vedea multe obiecte in miscare, intre care stele cazatoare, bolizi, dar si obiecte create de mana omului, cum ar fi un: elicopter (care poate lumina solul cu un proiector), avion (poarta lumini colorate, uneori are un far puternic, iar cand vine spre tine poate crea iluzia ca sta suspendat nemiscat in aer zeci de secunde), balon (eventual meteorologic), zmeu (au existat in literatura OZN si astfel de cazuri, inclusiv cu mici lampi agatate de ele), sateliti artificiali (inclusiv statie cosmica, naveta etc.). In anumite pozitii, panourile satelitilor pot reflecta lumina soarelui spre privitor, devenind pentru cateva secunde, mult mai stralucitoare decat orice stea, ca apoi sa se stinga. Nu uitam ca satelitii artificiali au o miscare uniforma si rectilinie, in plus ei nu zboara niciodata dinspre rasarit spre apus (ar fi nerentabil, din cauza rotatiei Pamantului). Inselatoare pot fi si luminile proiectoarelor (mai ales daca cerul este innorat), eventual de la o discoteca etc. Dintre fenomenele naturale, trebuie sa remarcam ca unele planete (Venus, Marte, Jupiter etc.) devin extrem de stralucitoare in anumite perioade (planeta va apare insa si in serile urmatoare, la aceeasi ora, cam in acelasi loc).
Un argument important pentru a putea vorbi de un OZN ar fi (dupa ce excludem situatiile de mai sus) ca miscarea “obiectului” sa nu fie liniara si uniforma, ci in zig-zag, accelerata sau incetinita, cu o stationare timp indelungat in aceeasi pozitie etc. Si aici trebuie sa fim atenti, intrucat ochiul ne poate insela, facandu-ne sa luam drept zig-zag o miscare de fapt rectilinie.
Un alt argument pentru a vorbi de un OZN ar fi sa distingem pe suprafata obiectului detalii care exclud alta explicatie (desi se cunoaste un raport in care cineva, care de fapt a urmarit un bolid care se dezintegra in atmosfera, spunea ca a vazut hublouri si chiar omuleti indaratul acestora). Dar cu cele de mai sus nu am epuizat nici pe departe toate situatiile de care trebuie sa tinem cont. Ele se vor acumula pe masura experientei practice a investigatorului.
Fotografia si filmul OZN
O fotografie sau un film video sunt mult mai convingatoare decat o simpla observatie si marturie scrisa. Daca aveti sansa sa fotografiati su sa filmati un OZN, incercati sa nu va concentrati doar pe obiect ci includeti si repere din jur, daca e posibil, apropiind si indepartand imaginea succesiv. Este foarte important sa stiti ca obiectivul aparatului va poate produce „artefacte”, de pilda poate sa inregistreze spectaculoase „sfere” de lumina, uneori tesite in partea de jos, in care se vad numeroase detalii, in ciuda faptului ca in realitate sursa a fost un banal bec, un astru foarte luminos sau soarele refractat prin lentila obiectivului. La fotografiile nocturne, daca obturatorul a fost deschis mai mult si in acest timp aparatul a fost miscat, luminile strazii vor descrie pe imagine curbe „paralele” spectaculoase. Daca aceste lumini au fost de tip fluorescent, dungile vor aparea „punctate” s.a.m.d. Evident, nu este cazul ca astfel de imagini sa stea la baza unor teorii exotice.
Exista, atat la noi in tara cat si pretutindeni in lume, numeroase cazuri in care cineva a fotografiat un peisaj si abia cand a descarcat fotografia pe calculator a observat pe ea un obiect in forma de palarie, lentila etc. pe care nu-si aducea aminte sa-l fi observat cu ochiul liber. Aceste cazuri au existat de multi ani, dar s-au inmultit foarte mult o data cu raspandirea aparatelor digitale. Din pacate, daca la aparatele clasice putea fi cerut filmul, care greu se putea falsifica, la fotografiile digitale chiar si un copil ar fi in stare sa „deseneze” un OZN credibil pe imagine, folosind un „photoshop”. Ca o paralela, mentionez ca a inceput sa se inmulteasca literatura OZN examinand situatii in care un OZN a fost vazut de unele persoane, dar nu si de altele care stateau alaturi, ceea ce atesta o data in plus ca aceste fenomene au proprietati pe care deocamdata le intelegem greu.
Multi specialisti sunt de parere ca o seama de „OZN-uri” care apar pe imagini digitale sunt de fapt pasari sau chiar gaze, care, in miscarea lor, au descris – in scurtul rastimp cat a fost deschis obturatorul aparatului – contururi care pot semana cu un disc, o palarie etc. In astfel de cazuri este importanta, intre altele, stabilirea distantei pana la obiect. Aceasta se poate determina, cu oarecare aproximatie, pe baza claritatii contururilor sale. Intrucat focalizarea automata ne poate juca uneori feste, ar fi excelent daca ati putea utiliza o focalizare manuala. Din pacate, rareori observatia este atat de lunga incat sa o putem inregistra in toate modurile dorite.
Secretul privind fenomenul OZN
Investigatorul fenomenului OZN va constata ca oficialitatile care detin informatii privind fenomenul OZN nu vor fi disouse sa le puna la dispozitia marelui public. Pe langa motive de tip "secret militar" exista si o motivatie profunda, pentru care de fapt nimeni nu doreste cu adevarat lamurirea acestei probleme.
Daca doriti sa stiti de ce, aveti o enumerare a principalelor motive intr-un articol dedicat secretomaniei OZN.
Asociatii si site-uri romanesti si internationale
In lume exista numeroase asociatii dedicate studiului fenomenelor aerospatiale neidentificate. Intre acestea se gaseste, la noi in tara si ASFAN o asociatie persoana juridica romana, nonguvernamentala, nonprofit, constituita pe o perioada nedeterminata. Dintre membri ei fac parte persone cu experienta in studiul fenomenului OZN, dar si in domenii complementare, persoane cu carti publicate, participari la actiuni specifice, legaturi pe plan international etc. Hotarirea de infiintare a Asociatiei a fost data prin sentinta civila nr.219 din 28 sept. 1998 a Tribunalului Bucuresti, in baza actului de constituire din 30 martie 1998, semnat de membrii fondatori, a avizului 3344 din 24 sept. 1998 al Ministerului Cercetarii si Tehnologiei si a celorlate documente cerute de lege.
Sediul central ASFAN se gaseste in Bucuresti, Bulevardul Lascar Catargiu nr.21, in baza aprobarii 504 din 14 aprilie 1998 a Primarului General al Capitalei. ASFAN are filiale si in alte localitati de pe teritoriul Romaniei. Pe site-ul ASFAN: http://www.asfan.ro/default.htm se gasesc numeroase alte date despre activitatea acestei organizatii, ca si despre istoria studierii fenomenului OZN in Romania. ASFAN intretine numeroase contacte internationale, fiind afiliat la reteaua
In Romania mai este activa, in domeniul investigarii fenomenului OZN, asociatia RUFON, cu site-ul http://www.rufon.org/
Numeroase asociatii si site-uri din strainatate pot fi gasite cu usurinta de cei interesati, pe Internet. Dintre site-urile care aduc informatii la zi, mai mentionam:
http://www.ufoinfo.com/contents.shtml
http://www.ufocasebook.com/alienabductions.html
http://www.cropcircleconnector.com/interface2005.htm
http://www.cufos.org/
http://www.disclosureproject.org/
http://www.ufoevidence.org/
dar numarul acestora este mult mai mare.
 
Bibliografie
-            Dan D. Farcas, Enigma OZN, Ed. Nemira, 2003;
Joomla templates by a4joomla